
Bøg
Vil du købe en smuk bøgehæk til haven?
Bøgehæk er et fællesnavn for flere typer bøg: den grønne bøg, den røde bøg, og hægbøg. Der er vigtige forskelle mellem disse arter, som det er vigtigt at kende til, før du køber en bøgehæk. Vi fortæller dig gerne, hvilken type der passer bedst til din situation.
De vigtigste forskelle i bøgehække; kort forklaret
Den nemmeste at skelne er den røde bøg (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’): den har røde blade, der skifter farve fra orange til brun om efteråret. De brune blade forbliver på busken om vinteren, hvilket gør denne art løvfældende. Da bladene forbliver på busken, giver denne hæk også privatliv om vinteren. Den grønne bøg (Fagus sylvatica) er den grønne version af den røde bøg: denne art har grønne blade, der skifter til brun om efteråret. Også dette blad forbliver på busken og betegnes derfor som løvfældende. Hægbøg (Carpinus betulus) adskiller sig mest fra de andre to arter ved at være løvfældende. Nogle blade kan forblive på busken om vinteren, men de fleste falder af. Hægbøg giver derfor lidt eller ingen privatliv om vinteren.
Hvis du har en lerjord, anbefaler vi at vælge hægbøg; denne trives på lerjord, de to andre arter gør ikke.
Bøgehæk i potte, med rod og som barrodsplanter
Hvis du køber en bøgehæk, der leveres i en pot, kan du plante den året rundt, forudsat at der ikke er frost. En fordel ved en bøgehæk i potte er, at den er tilgængelig hele året rundt. En bøgehæk i potte dyrkes direkte i en pot fra en ung alder. En bøgehæk leveret med rodklump i et jutenet er en ældre plante, der allerede er blevet beskåret. Under dyrkningen bliver planten skåret rundt, så den senere kan graves op og kun leveres med en rodklump. Bøgehække som rodklump er kun tilgængelige i forår og efterår. En bøgehæk, du køber som barrodsplante, er også dyrket i fri jord. Fordelen ved barrodsplanter er, at de er billigere end de andre dyrkningsmetoder. Barrodsplanter er kun tilgængelige i den periode, hvor planterne ikke vokser: fra midten af oktober til midten af april.
Plantning af bøgehæk
Da bøgehæk leveres på forskellige måder, er der nogle forskelle i plantningen af en bøgehæk. Det nemmeste er bøgehæk i potte: her laver du et hul, der er 1,5 gange større end potten. Jorden, der kommer ud af hullet, blandes med plantningjord til hække. Placér planten i samme dybde, som den stod i potten. Nogenlunde det samme gælder for en bøgehæk, du køber med rodklump. Vær opmærksom på ikke at beskadige de evt. udstikkende rødder og giv dem tilstrækkelig plads. Lav derfor plantehullet stort nok! Planter, der leveres som barrodsplanter, har brug for en anden behandling. De må først og fremmest ikke tørre ud, så du skal plante dem så hurtigt som muligt efter køb. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du lægge planterne i skyggen, holde dem godt fugtige og dække dem til. For at plante barrodsplanter skal du først sætte planterne i en spand vand i en time. Barrodsplanter må ikke tørre ud i mellemtiden, så du planter bøgehækken direkte fra spanden med vand i jorden. Sørg også for, at plantehullet er stort nok, så du ikke behøver at bøje rødderne. For alle dyrkningsmetoder gælder det, at du skal trykke jorden godt omkring planterne efter plantningen og give rigeligt med vand. Vil du hurtigt have en tæt hæk? Så kan du plante bøgehækken i to rækker. Du skal bruge 1,5 gange antallet af planter i forhold til en enkelt række. Den bedste plantetid for en bøgehæk svarer til den periode, hvor du kan købe dem: planter i potte kan du plante året rundt (undtagen i frostperioder). Planter med rodklump i foråret og efteråret, og barrodsplanter kun om efteråret.
Beskæring af en bøgehæk
Vedligeholdelse, beskæring, af en bøgehæk er ret enkelt og kan gøres af alle. Den grønne og røde bøg (løvfældende) skal kun beskæres en gang om året, i slutningen af juni. Hægbøg (løvfældende) vokser lidt hurtigere. En beskæring om året er nok, men hvis du synes, at busken har vokset for meget efter den første beskæring, kan du beskære igen om efteråret eller vinteren. Dette giver fordelen af en tættere hæk. Beskæring er nemmest med en (elektrisk) hækkeklipper. Flyt hækkeklipperen fra bunden til toppen af hækken. Så falder de afklippede grene alle til jorden og ikke på de nedenforliggende, stadig udstikk
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Avnbøg
Carpinus betulus
-
Grøn bøg
Fagus sylvatica
-
Grøn bøg 100 - 125 WG
Fagus sylvatica
-
Grøn bøg 125 -150 WG
Fagus sylvatica
-
Grøn bøg 150 -175 WG
Fagus sylvatica
-
Grøn bøg 60 - 80 WG
Fagus sylvatica